Kisállattal albérletet keresni manapság szinte lehetetlennek tűnik. Majdnem minden hirdetés kiköti, hogy semmilyen házikedvencet nem hozhat a leendő albérlő. Szerencsére ma már sok olyan oldal van, ahol kifejezetten olyan kiadó lakásokra lehet keresni, ahol megengedett a háziállat, többek között ITT is. Azonban most kicsit jobban körüljárjuk, mit tehet a főbérlő és a leendő albérlő a kis kedvencek ügyében.

 

Posztsorozatunk első része:
Miért nem szerencsés, ha élből elutasítjuk a kisállatokat?

 

1. Van különbség egy idomítatlan, nagy testű, kerthez szokott kutya és egy csapat aranyhal között.

Természetesen vannak átmenetek, de a lényeg, hogy érdemes inkább a lakás leírásában megfogalmazni, hogy pontosan milyen állatot nem látnánk szívesen a lakásunkban. Ez azért is fontos, mert így nem zárkózunk el egy olyan esetleges albérlőtől, aki hosszútávra keres, megbízható és gondosan neveli a kiskutyáját/kiscicáját.

 

2. Érdemes figyelembe venni a lakás adottságait.

Ha a lakás környékén parkok, kutyafuttatók és egyéb, kisállatoknak kedvező körülmények vannak, sokkal kisebb az esélye, hogy az állat elhanyagolt lesz, és a lakásban lévő bútorokat kezdi el rágni, kaparni. Emellett, ha ezek a körülmények fennálnak, sokkal nagyobb az esélye, hogy ránk talál egy hálás albérletet kereső, akinek nagyon fontos, hogy a kisállatának tökéletes körülményeket biztosítson.

 

 

3. A kaució és a szerződés mindkét felet védi.

Tekintettel arra, hogy a kiadáskor (valószínűleg) készül szerződés, az esetleges károkkal kapcsolatos ügyeket könnyen írásba lehet foglalni. Nem kell szőrszálhasogatónak lenni, hiszen a bútorok sajnos így vagy úgy, de szép lassan elhasználódnak, viszont nagyobb károk esetében könnyedén megegyezhetünk az anyagi vonzatokról.

 

Kisállattal kapcsolatos blogunk második részében annak jártunk utána, milyen lehetőségei vannak az állattal költöző albérlőknek, hogyan lehet kompromisszumot kötni és szimpatikussá tenni az állattal való jelentkezést.