A rugalmas munkaidő, a home office ma kifejezetten fontos, és gyakori igény a munkavállalók részéről. Az Alberlet.hu Ingatlan Kft-nél számunkra szinte elképzelhetetlen lenne, hogy egész nap az irodában üljünk, ahelyett, hogy egész nap pörögnénk, a várost járnánk és hívásokat indítanánk. Hogyan lehet mégis fenntartani a motivációt, és a szakmai fejlődést ilyen rugalmas munkakörnyezetben? A témában Nagy Sándorral, kiemelt ingatlanreferensünkkel beszélgettünk.

 

Hogyan kerültél a céghez?

 

Focista voltam egészen fiatal koromtól, és az akadémiai mentorom javasolta, hogy próbáljam ki magam ebben a szakmában, ő ismerte az ügyvezetőnket, aki szintén ott futballozott. Felhívtam, hogy szeretném kipróbálni magam, hosszasan elbeszélgettünk és ide kerültem.

 

Egy éve dolgozol a cégnél és máris kiemelt ingatlanreferens lettél. Mit gondolsz, hogyan érted el ezt a pozíciót ilyen rövid idő alatt?

 

Kiemelt ingatlanreferens pozíciót úgy érhetsz el, ha egy előre meghatározott szintet teljesítesz. Ezt viszonylag hamar sikerült elérnem. Ehhez az kellett, hogy összeszedjem magam, és teljesen belevessem magam a szakma rejtelmeibe.

 

Ez mit jelent a gyakorlatban?

 

Minden hajnalban felkelek, edzem, olvasok - akár szakmai cikkeket, vagy könyvet - aztán elkezdek hívásokat indítani, egészen addig, amíg el nem érem az aznapra kitűzött célt. Délutánonként pedig általában lakást mutatok, vagy az irodában vagyok.

 

Ez a saját felkészülés adja tehát szerinted a szakmai sikered alapját?

 

Igen, abszolút, azt gondolom, hogy saját motiváció nélkül ez nem megy. Nekem vannak terveim: szeretnék saját lakást, és családot alapítani, amihez meg kell teremtenem a szükséges anyagi feltételeket. Ez pedig minden nap motivál arra, hogy igenis keljek fel hajnalban, és addig hívjam a tulajdonosokat, amíg az enyém nem lesz a szükséges mennyiségű lakás.

 

Hogy érzed, a cég mennyire tudott neked segíteni a kezdetekben?

 

Van egy mentorrendszer, minden kezdő számára van egy saját, szakmai mentor, aki elmondja a szakma rövid elméletét, utána pedig segít lebonyolítani az első hívásokat és mutatásokat. Különösen szerencsésnek mondhatom magam, hiszen az iroda legjobbja, Timi (Vaszi Tímea) volt mellettem, sokat köszönhetek Neki, rengeteget tanultam Tőle és kiváló példát mutatott!

Ez alapvetően nagyon hasznos, hiszen fogják a kezed, de a végén az lesz a fontos, hogy az egész folyamatot a saját kényelmedre tudd szabni. A legtöbben például nem szeretnek hívni, én imádok. Az a legjobb rész, hiszen ez adja a sikeresség alapját, ezért szeretem a napjaimat is ezzel indítani. De ez mindenkinél más. 

 

És a továbbiakban? Most kapsz szakmai segítséget?

 

Egy idő után már mindenkinek kialakulnak a saját szokásai, így van, amiben már nincs szükség rá. Emellett tényleg az a fontos, hogy képben legyél az aktuális trendekkel, a piaci helyzettel, amiben pedig a tapasztalatod és a saját kutatásaid, olvasmányaid segítenek.

A motiváció fenntartásában viszont nekem nagyon sokat szokott segíteni, amikor Ákossal (Barta Ákos, ügyvezető) leülünk beszélgetni. Ezek kötetlen hangulatú beszélgetések, amikor átbeszéljük az aktuálisan felmerülő kérdéseimet, szakmailag és emberileg is sokat hozzátesz a munkámhoz. Illetve a kollégákkal folytatott beszélgetés az irodában, ahogyan épp ők látják az aktuális helyzetet.

  

A személyes motiváció szerinted a siker titka?

 

Igen, ez a legfontosabb! Van egy szint, amit nagyjából bárki elérhet. De onnantól kezdve csak az egyéni motiváció számít. Most a cégnél van egy szint, ami felé szinte csak egy kiemelt ingatlanreferensünk szokott lépni. A célom az, hogy a munkatársaim motiváltak legyenek abban, hogy ezt a szintet feszegessük, legyen az alap egyre magasabb és magasabb, hiszen így lehet folyamatos fejlődést elérni. Persze ez akkor nagyon nehéz, ha nincs előttünk egy konkrét cél, mint például nálam a saját lakás. Ezt a motivációt kellene megtalálnia mindenkinek.

 

A személyes motivációt szakmai vagy pénzbeli juttatással lehetne elérni? Vagy ez ennél összetettebb?

 

Alapvetően ez egy összetett kérdés, de igen, mindenképp lehet mindkettővel. Jelenleg is van belsős angol képzés, illetve a szakmai továbbképzés lehetősége is adott, ezt páran ki is használjuk. Viszont ehhez is szükséges a belső motiváció, hiszen, ha nem muszáj, senki nem ül szívesen az irodában vagy az iskolapadban munkaidőn kívül. Ez egy nehéz feladat, ezt elsősorban szerintem mindenkinek magában kellene megkeresnie. Ha pedig valaki nem találja a saját belső motivációját, az egy eggyel komplexebb kérdés.

 

Én megpróbálom kihozni magamból a maximumot, és az a célom, hogy a környezetemet is motiváljam a saját sikereimmel.

 

Úgy érzed, szívesen lennél motivált, összetartó csapatunk tagja? Csatlakozz hozzánk!

 

JELENTKEZEM