2020 egyelőre nem úgy indult, ahogy azt szerettük volna, viszont az élet nem áll meg. Jelenleg jobban megéri költözni, mint ezelőtt pár hónappal, azonban vannak olyan dolgok, amikre érdemes odafigyelni, hogy a lehető legjobb és legkedvezőbb szerződést tudjuk megkötni.
Ha éppen albérletkeresés előtt állunk, vagy esetleg már benne is vagyunk, összeszedtünk pár tippet, hogy segítsünk egy kicsit a gyors, hatékony és minél kevesebb személyes kontakttal járó keresésben:

 

 

  • kérdezz előre! – határozd meg, hogy mik azok, amelyekhez ragaszkodsz a jövőbeli albérletedben és kérdezz rá ezekre már a telefonban. Dönteni is könnyebb lesz, ha tudod, hogy mit is keresel pontosan, illetve felesleges köröket spórolhatsz meg magadnak, ha már tájékozott vagy.
  • szűkítsd a listát! – miután felhívtad a hirdetőket, és leszűrted azokat a lakásokat, amelyek minden tulajdonságuk alapján megfelelőek lehetnek, próbáld meg maximum 3 megnézendő lakásra szűkíteni a keresést. (Itt már legfőképpen a lakás kinézete és hangulata a döntő, amiben pl. el tudod képzelni magad hosszabb távon.)
  • gondolkozz hosszú távon! – rengeteg, eddig rövidtávra kiadott lakás került a piacra, amelyek 3, max 6 hónapos időtávra vannak hirdetve, kedvező áron, sokszor kaució nélkül.
    Pont ezért rendkívül vonzóak lehetnek, viszont, ha hosszú távra tervezel, akkor 6 hónap hamar elrepül és amikor az airbnb-s lakások visszaállnak a rövidtávú kiadásra, velük egyidőben a hosszú távú lakások árai is visszaugorhatnak a krízis előtti árakra.
  • make a good deal! – jelenleg találhatsz hosszú távra is jó minőségű, kedvezőbb árú lakást, így ahelyett, hogy kibérelsz egy különösen olcsó lakást néhány hónapra, érdemes egy évre aláírni, piaci ár alatt. Ezáltal biztosíthatod magad, hogy nem kell a krízis végén tízezrekkel többet fizetned, egy kevésbé jó állapotú lakásért.
  • dönts 1 nap alatt! – miután leszűrted és leszűkítetted maximum 3 megfelelő lakásra a listádat, szervezd le lehetőleg egy napra a megtekintéseket és döntsd el aznap, hogy melyiket választod.
    Nem érdemes sokáig gondolkozni. Tény, hogy megugrott a jó áron lévő lakások száma, de ezzel együtt a lakás keresők is bátrabban hagyják el jelenlegi lakásaikat, így könnyen lehet, hogy amíg Te gondolkozol addig valaki más már lefoglalta álmaid lakását. (itt megtalálhatod álmaid lakását)
  • érkezz foglalóval! – pontosan a megnövekedett keresői létszám miatt érdemes úgy érkezni a lakásokba, hogy minimum foglalóval (1 havi bérleti díj), ha nem 3 havi bérleti díj összegével, azonnali szerződéskötés reményében.
    FONTOS! Semmiképp se adj oda semmilyen összeget, a megfelelő dokumentáció nélkül!!
  • hívj közvetítőt! – sokakban kétes érzések vannak a közvetítőkkel kapcsolatban, pedig a megfelelő szakember rengeteget segíthet, hogy biztonságosan és zökkenőmentesen történjen a bérleti szerződés megkötése. A jól megválasztott ingatlanügynökre nyugodtan rábízhatod magad, képviselni fogja az érdekeidet, tájékoztat mindenről és nem fog lelépni a foglalóval. (itt megtalálhatod a megfelelő szakembert)

Ha úgy érzed, hogy szeretnéd az albérletkeresést biztonságosan és a Te érdekeidet figyelembe véve lebonyolítani, tekintsd meg lakáskínálatunkat!