Ha lakáskiadásban gondolkozunk, érdemes közvetítővel együttműködnünk. Ez egy megosztó gondolat, amivel sokan nem értenek egyet, de persze sok ellenpélda is van.

Tóth Rebekával, kiemelt, okleveles ingatlanreferenssel beszélgettünk a témáról és mondta el véleményét a hazai ingatlanközvetítésről.

Mi a véleményed, Magyarországon mennyire elterjedt az ingatlanközvetítők bevonása ingatlanok értékesítésekor?

-              Azt mondhatom, hogy nem ritka, hogy egy lakás tulajdonosa igénybe veszi közvetítő segítségét. Persze pontos számokat nem tudok mondani, de tapasztalatok alapján sokan nyitottak arra, hogy szakemberhez forduljanak. Viszont én úgy gondolom, hogy itthon még nincs olyan kultúrája az ingatlanközvetítésnek, mint külföldön, így az együttműködések sokszor nem olyan minőségűek, amilyennek kellene, hogy tényleg profi módon történhessen az egész folyamat.

Ezt kifejtenéd kicsit bővebben?

-              Akkor kezdjük a legelején. Az egész együttműködés a hideg hívással kezdődik. Ez sokaknak stresszes vagy nem annyira kedvelt tevékenység, viszont anélkül nincs lakás és nincs mit értékesíteni. Ilyenkor kezdődnek az első nehézségek. Az legelső természetesen az, hogy a tulajdonos örömmel és egyértelműen igent mondjon az általunk felkínált együttműködésre. De nem ez a legnehezebb.
Sokan boldogan elfogadják, vannak, akik néhány perc beszélgetés után benne vannak, akadnak kemény diók, akik igyekeznek mindenféle módon elbizonytalanítani minket mire mondanak egy A-t vagy B-t és vannak, akik szinte azonnal, kérdés nélkül elutasítanak.

De most mi azokról beszélünk, akikben megszületett a döntés, hogy szeretnék igénybe venni a segítségünket. Ideális esetben a telefonbeszélgetés után a következő lépés a személyes találkozó, amely során megismerkedünk, megnézhetem a lakást a saját szememmel, készítek saját fotókat, aláírjuk az együttműködést, megbeszéljük a részleteket, hogy milyen igényei vannak a tulajdonosnak bérlők terén és hogy mennyiért kiadható a lakás. Ezután pedig persze a lehető legrövidebb idő alatt megtalálom a lehető legjobb bérlőt. Ez a tökéletes eset. De akadnak esetek, amikor nem így zajlik a dolog.

Sokszor nem tudunk kimenni a lakásba, hanem a tulajdonos küld fotókat és azokkal kell dolgoznunk. Nem látjuk a saját szemünkkel, csak annyit tudunk elmondani az érdeklődőnek, amit ő is lát a fotókról, meg néhány infót, amit megkérdeztünk gyorsan, sietve a telefonban, mert éppen nem ér rá erről beszélgetni velünk a bérbeadó. Arról nem beszélve, hogy sokszor nem olyan minőségűek a képek, amik miatt érdekes lehet a keresőknek vagy nagyon kevés képet kapunk, olyankor pedig sokszor felesleges köröket futunk, mikor az érdeklődő rájön személyesen látva a lakást, hogy ez biztosan nem lesz megfelelő. Nem vet ránk jó fényt, ha feleslegesen hívjuk oda a tulajdonost egy komolytalan érdeklődő miatt.

A másik, ami miatt romlik a közvetítés minősége, amikor valamilyen oknál fogva (többnyire az ár) sehogy nem sikerül kiadni egy lakást és már 6-8 különböző ingatlanos is hirdeti. Ez egyik fél részéről sem előnyös. A kereső ügyfelekben felmerül a gyanú, hogy azzal a lakással valami nem oké, ha ennyiszer (és sokszor különböző árakon) hirdetik és ezért lehet, hogy inkább elkerülik.
 A közvetítők, mivel látják, hogy rajtuk kívül 6 másik kolléga van rajta, így egyrészt előfordulhat, hogy nem foglalkoznak annyit vele, hiszen akkora a konkurencia, hogy nem éri meg, másrészt pont a nagy verseny miatt, megeshet, hogy belökik az ajtón az első jelöltet, aki érdeklődött náluk és így esetlegesen nem a megfelelő bérlővel köt szerződést a lakás tulajdonosa. (Én nem így akarok és nem is így dolgozok, ezzel nem tudok azonosulni!) És ezekből már tisztán látszik, hogy a legrosszabbul a tulajdonos jár, mert időt és pénzt is veszíthet ezzel a módszerrel, sőt akár a lakás állapota is bánhatja, ha nem jó bérlőt választ. Ilyenkor persze, megint romlik a szakmába vetett bizalom, hiszen az ingatlanos közvetítette a rossz bérlőt.

És végül, de kicsit sem utolsó sorban, sok tulajdonos nem fogadja el, hogy ez egy szakma és rengeteg esetben nem akarják elfogadni a szakmai véleményünket sem. Mintha elvinném a kocsimat szerelőhöz, mert érzem, hogy valami nem stimmel vele, a szerelő mondaná, hogy gond van a motorral, ki kell cserélni én pedig ellenkeznék, hogy biztos nem a motor, hanem a fék a probléma úgyhogy azt cserélje ki!
Nyilván nehéz elfogadni, hogy a szeretett lakásunk tényleges piaci ára nem egyenesen arányos az érzelmi értékével, hanem úgy 20-30 ezerrel kevesebb, mint amennyiért mi szeretnénk kiadni, vagy a befektetésnek vett ingatlan hozama 1-2%-kal kevesebb, de ha rövid időn belül szeretnénk kiadni egy megbízható bérlőnek, akkor muszáj reális árat meghatározni.
Ha nem megfelelő az ár, akkor akár hetekig is állhat üresen a lakás, mire persze csökkenteni kell az áron, ami által még inkább úgy tűnik, hogy mi nem csináljuk jól a dolgunkat, holott ha eleve jó az ár, akkor nem vesztünk felesleges időt.

Szóval most tulajdonképpen összefoglaltad, hogy mik azok, amik rontják a közvetítők megítélésének mivoltát.  Ha nem tudtok olyan minőségben dolgozni, ahogy szeretnétek és ahogy azt elvárják, akkor nem csoda ha sokan még mindig rossz szemmel néznek a szakmára.
Mi lenne ha megfogalmaznád azt is, hogy hogyan lenne érdemes együttműködni egy ingatlanreferenssel és miben lenne ez előnyére a tulajdonosnak?

-              Igyekszem nagyon röviden!

 

  1. Ha úgy döntünk, hogy együttműködünk egy közvetítővel, akkor szánjunk rá időt, hogy megmutassuk neki a lakást, választ adjunk az összes kérdésére és meghallgassuk a tanácsait, észrevételeit.
  2. Fogadjuk meg az árral kapcsolatos javaslatát! Persze van egy elképzelésünk, hogy milyen áron szeretnénk kiadni a lakásunkat, de ő a szakember. Napi szinten ad ki lakásokat, tisztában van a piac változásaival és nem kell aggódnunk, hiszen egy csónakban evezünk, neki sem áll érdekében alacsony áron kiadni a lakást.
  3. Nézzük meg kivel dolgozunk együtt! Nem véletlen, hogy annyi negatív előítélet van az ingatlanközvetítők felé. Sokan a könnyű és gyors pénzhez jutás miatt kezdik el ezt a munkát, de ők nem is maradnak túl sokáig a piacon.Nyugodtak lehetünk, ha a referens mögött van, mondjuk több év tapasztalat (mert több évig csak egy jó szakember képes megmaradni a szakmában) vagy egy megbízható, 8-10 éve fennálló és sikeresen működő cég. (és itt nem a nagy franchiseokra gondolok, mert azokat lehetetlen minőségben magas szinten tartani)
  1. Felesleges számontarthatatlan mennyiségű közvetítővel együttműködni. Szinte mindegyikük ugyanazokon a felületeken hirdet, kevesen rendelkeznek saját kereső ügyfélbázissal. A nagy verseny pedig kockázatos lehet, mivel a keresőkben gyanút kelthet, ha túl sokszor látják ugyanazt a lakást, a közvetítők pedig vagy nem foglalkoznak majd vele úgy, ahogy kellene vagy belökik az első érdeklődőjüket csak, hogy nehogy valaki más adja ki.
  2. A kevesebb, több! Ha csak egy ingatlanossal dolgozunk együtt, biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy minél előbb megtalálja a számunkra legmegfelelőbb bérlőt. Egy ember kezében fut majd az összes száll és nekünk is csak egy emberrel kell tartani a kapcsolatot. Csak nyerhetünk vele!

 

Amennyiben bármilyen kérdésed lenne, megtalálsz ITT!