Nagyon sok olyan élethelyzet adódik, amikor nincs más megoldás, mint az összeköltözés. Néha idegenekkel, néha barátokkal, egy vagy több emberrel, ami biztos, hogy érdemes alaposan átgondolni a lehetőségeket. Összeszedtük azokat a pontokat, amik segíthetnek abban, hogy megtaláld a tökéletes lakótársat.

 

A közös albérlet intézménye általában egyetemisták és fiatal, pályakezdők körében népszerű, de rengeteg olyan fiatal felnőttet érint, akiknek nincs lehetőségük saját lakásba költözni, önállóan ez ma szinte lehetetlen néhány éven belül. Azonban az összeköltözés lehet szuper megoldás, hiszen sosem lehet tudni, milyen életre szóló kapcsolatok köttetnek így.

 

Összeköltözés egy jóbaráttal

Mellette:

Elsőre ez tűnhet a legideálisabb megoldásnak, hiszen nagyon sok időt töltötök együtt, és kedvelitek, ismeritek egymás jó és rossz szokásait. Valószínűleg nagyon jókat fogtok beszélgetni, eljártok szórakozni, kikapcsolódni, de szívesen lesztek majd otthon is. Könnyen meg tudjátok beszélni a pénzügyeket, hiszen valószínűleg gyakran vagytok olyan szituációban, amikor közösen kell rendeznetek a számlát.

lakotars-kisokos-mire-figyelj-ha-lakotarsat-keresel

Ellene:

Nagy közhely, de tényleg mindenki lakva ismerszik meg igazán. Mielőtt összeköltöznétek a legjobb barátotokkal, gondoljátok át, hogy az idegesítő szokásait, a másik, fura baráti társaságát, a tőled különböző habitusát, napirendjét meg tudnátok-e szokni. Jó barátságok tudnak tönkremenni az együttéléssel. Mindig érdemes mérlegelni ezeket, mielőtt közös albérletet keresnétek. Ebben a helyzetben az a szerencsés, hogy ismered a másikat, és meg tudod előzni, hogy rossz döntést hozzatok.

 

Összeköltözés egy vagy több idegennel

Mellette:

Ezt az opciót olyanoknak ajánljuk, akik alapvetően nyitottak, szeretnek ismerkedni, hiszen itt teljesen új embereket kell beengedned az életteredbe. Lehet, hogy életre szóló kapcsolatokat alakítasz majd ki, és szuper embereket ismersz meg. Ha több ember él együtt, mindig történik valami, sosem fogsz unatkozni.

Ellene:

Ami mellette szól, pont ugyanaz szól ellene is. Új embereket engedsz be az életteredbe, akik talán egészen más szokásokkal, más napirenddel rendelkeznek, és nem biztos, hogy könnyen tudtok majd alkalmazkodni egymáshoz. Az alkalmazkodáshoz az is hozzátartozik, hogy fel kell majd venned azt a ritmust, amit a többiek diktálnak. Akkor is történik valami, amikor te csak pihenni szeretnél.

 

Összeköltözés párkapcsolatban

Mellette:

Míg korábban a házasság volt a kapcsolatnak az a pontja, amikor a párok végre összeköltözhettek és elkezdhették a közös életüket, ma már inkább az az általános, hogy a párok a házasság előtt akár éveket is élnek együtt. Ha alapvetően is jó a kapcsolatotok, jó ötlet együtt élni, hiszen azt a közös idő és a közös szokások kialakítása megerősítheti.

Ellene:

Gyakran előfordul, hogy ez az összeköltözés egy kényszerhelyzet, mert az egyik félnek megszűnik, vagy rossz az albérlete, nem szereti a lakótársait, vagy el szeretne költözni otthonról. Ilyenkor néha elhamarkodott döntések születhetnek, ezért érdemes megfontolni, mielőtt belevágtok egy ilyen komoly döntésbe.

 

Ha szeretnél még több tippet, inspirációt olvasni, látogass el a blogunkra, ahol folyamatosan frissülő tartalommal várunk. :)