A Covid időszak alatt, valamint a lezárások következtében a belső kerületekben jellemző külföldi bérlők eltűntek. A rövidtávú lakásokat igyekeztek hosszú távra bérbeadni. A bérleti díjak csökkentek, a munkaerőpiacon is nagy változások mentek végbe. A home office miatt az igények változtak. Ez csak néhány azon hatások közül, amelyeket a Covid okozott.

Vagyis azt mondhatjuk, hogy a Covid felforgatta a bérleti piacot. Fontos megjegyezni, hogy nem megállította, hiszen lakni kell valahol, csupán átrendezte az erőviszonyokat, igényeket, preferenciákat. Egy időre valamelyest kiszámíthatatlanná tette a jövőt mind a bérlők, mind a bérbeadók számára.

A fentiek kapcsán kérdés, hogy mi történt a belvárosban nagy számmal bérlő és tulajdonosok által előszeretettel várt külföldi bérlőkkel?

Azt gondolhatnánk, hogy a külföldi bérlők teljes mértékben eltűntek. De ez így nem teljesen igaz. Tény, hogy az újonnan érkező külföldi munkavállalók számára az elmúlt időszak nem kedvezett, így jelentősen megcsappant a számuk, de ettől eltekintve a Magyarországon tartózkodó nem magyar bérlők még kereshettek új bérleményt, költözhettek máshova.

Nézzünk a számok mögé!

Az elemzés során a 2019-2020-as évet hasonlítjuk össze a 2021-es évvel. Ahol a 2019 és 2020 adatai drasztikusan eltértek, külön kiemeljük. Nem minden budapesti kerületet vizsgálunk, csupán azokról írunk, amelyekben a külföldi bérlők érdemileg jelen voltak az elmúlt időszakokban.

A budai régióban, az I. és II. kerületben is csökkent a külföldi bérlők száma. Csaknem a külföldi bérlők 28%-a eltűnt. A korábbi körülbelül minden harmadik bérlő külföldi származású helyett, most már „csak” minden negyedik bérlő nem magyar származású.

A III. kerületben a nem magyar bérlők száma közel a duplájára ugrott. Korábban sem volt jellemző túlzottan, hogy külföldiek rohamozzák meg Óbudát. Ez jelenleg sem változott, de jellemzően jóval több a külföldi bérlő. A változás tekintetében még így is 10 bérlőből 1-2 külföldi bérlővel lehet számolni.

A kérdéskörben legjobban vizsgált és leginkább befolyásolt kerületek a pesti oldal belső kerületei, vagyis az V., VI., VII., VIII. és IX. kerület. A megnevezett kerületekben a külföldi bérlők majd negyede eltűnt. Kiemelendő az V., VI. és VII. kerület, ez a három a leginkább kedvelt ilyen céllal. Korábban 10 bérlőből 4-5 külföldivel is számolhattunk, jelenleg ez az arány 10 bérlőből 2-3, vagyis mondhatjuk azt, hogy ebben a három kerületben a külföldi bérlők fele eltűnt. A VIII. és IX. kerület kerületi adottságok miatt nem a teljes kerülettel fedi le a külföldiek által kedvelt részeket, így a csökkenés számszerűleg itt is érezhető, de nem annyira jelentős, mint a kiemelt három kerületben.

A XI. és XII. kerületben is jelentős csökkenés volt tapasztalható, a külföldi bérlők száma közel a felére esett vissza. De mivel jelentős magyar bérlő réteg vesz ki ingatlant, így százalékot tekintve a visszaesés jelentős, bérlői volument tekintve viszont már annyira nem.

A XIII. kerületben a külföldi bérlők száma érdemben nem változott, korábban is majd minden hatodik bérlő származott külföldről és jelenleg is ez az arány érvényesül.

 

 

Ha bármilyen kérdésed lenne vagy segítségre van szükséged bérbeadás (és/vagy eladás) terén, fordulj hozzán nyugodtan!

ÍROK NEKTEK!