Az ár-érték arányban kedvező, szépen berendezett, világos lakások nagyon kapósak a piacon. Sokan szeretnék bérelni, adott esetben egy verseny is kialakulhat a bérlők között. De a végén csak egy ember bérelheti.

Jelen blogcikk arról szól, hogy milyen praktikák vannak, amivel jóval nagyobb eséllyel szállunk versenybe és így a sok szimpatikus bérlő közül minket válasszanak?

  1. ÉRDEKLŐDNI MINDIG TELEFONON! A jelenlegi ingatlanpiaci portálok szinte minden esetben nyújtanak lehetőséget email küldésére, sok esetben chat ablakban is tudunk kommunikálni a bérbeadóval/közvetítővel. NE TEDD! SOHA! MINDIG TELEFONON, gyorsabb, egyszerűbb és habár személyes találkozás nincs, de mégis a hang miatt egy fokkal emberibb, mint az üzengetés. Illetve, ha nagy az érdeklődés, akkor lehet nem is lesz idő az üzenetekre. Arra emellett figyelni kell, hogy ne legyünk túl nyomulósak, tehát zaklatásba azért ne menjünk át!
  2. SOCIAL MÉDIA PROFIL: szinte mindenkinek van. Ebből adódóan bérbeadói oldalról előszeretettel néznek rá a profilodra. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy a világ legcukibb és legédesebb bérlőjének kell lenni, aki kisállatokkal fotózkodik és épp egy afrikai misszionárius akcióról érkezik haza. Azt viszont jelenti, hogy legyen rendben, ne legyen megosztó. A bérbeadó preferencia szintjét nem ismerjük, mi érdekli, mi nem. Nyilván egy önkényuralmi jelképekkel és fasizmust hirdető profil az emberek többségének nem lesz szimpatikus. Amit mondjuk idetehetünk, ha folyamatosan bulizós/részegedős képekből áll a Facebookod vagy Instád, akkor az mennyire lesz szimpatikus; van, akit nem érdekel, van, aki emiatt lehet, hogy mást választ. Ide tartozhat akár az erős politikai állásfoglalás, függetlenül attól, hogy melyik oldalon állunk. Vagy épp a névválasztás, esetlegesen munkahelyként az „anyu-apu eltart”. Bérbeadói oldalról cél a legmegbízhatóbb, legszimpatikusabb és legbiztosabb bérlő megtalálása. Nyilván itt adódik egy etikai kérdés, hogy mennyire jóhiszemú social média platformokat vizsgálni bérlőválasztás előtt. Egyrészt itt nyilvánosan osztunk meg dolgokat a nagyvilággal, ami sokszor nem csak az ismerőseinknek elérhető. Másrészről így működik a világ, akár tetszik, akár nem, albérletválasztás, munkahelyi interjú, randevú és több más emberekkel való találkozás esetén igenis csekkolják, hogy kik vagyunk.
  3. ELSŐ BENYOMÁS: értendő mind a telefonos, mind a személyes első kontaktra. Kedvesnek, tisztelettudónak, előzékenynek lenni nem nagy kihívás. Ahogy bérlőként „normális” és korrekt bérbeadót szeretnénk, úgy a bérbeadók is „normális” és korrekt bérlőt szeretnének. Az első benyomás jelentőségéről nagyon sok tanulmány született, illetve elég nehéz ezen utólag változtatni. Valamilyen szinten beskatulyáznak. Ettől nem kell megijedni, az elvárások nem hatalmasok: ne legyél bunkó, add meg a tiszteletet és öltözz alkalomhoz illően (nem zakó – nyakkendő kombóra kell gondolni, de lakásmegtekintésnél személy szerint hanyagolnám a Slipknot koncerten vásárolt ujjatlan felsőt vagy a strandpapucsot).
  4. ZÁROS HATÁRIDŐN BELÜL NÉZD MEG ÉS DÖNTS: amennyiben a lakás jó, szép és kelendő, vélhetően nem csak Te gondolod így. Másnak is feltűnt, sokan szeretnék megtekinteni, bérelni. Így rövid időn belül több érdeklődő ki fog jutni a lakásba. Így lesz egy nyomás a tulajdonoson, miszerint dönt a már ismert bérlőjelöltek közül és kiválasztja az egyiküket vagy elveszít mindenkit és bízik benne, hogy jön más. Valószínűleg jön, hiszen kapós a lakás, de az eddigi tapasztalatok alapján ilyenkor az első 1-2 nap megtekintői közül lesz valaki a befutó.
  5. NE TÉRJ EL NAGYON A STANDARD FELTÉTELEKTŐL: a magyar bérleti piacnak megvannak az íratlan szabályai, illetve a legtöbb albérletet ugyanazokkal a feltételekkel tudjuk bérelni. Két havi kaució, a kiírt bérleti díj, az ingatlanban található bútorokkal együtt bérelhető. Vagyis, ha a kaució mértékét szeretnéd csökkenteni, vagy majd később fizetni részletekben, adott esetben még bútort beszereztetni vagy elvinni a tulajdonos által, akkor ezek mind csökkentik a bérlési esélyeidet. Vélhetően lesz olyan, aki a jelenlegi állapotában szeretné bérelni az ingatlant a standard feltételekkel, így versenyhelyzet esetén a változtatás nélküli bérlőjelölt előnyt élvez, úgymond első kalapos versenyző lesz.

 

Bízunk benne, hogy ezek a jótanácsok segítenek minél hamarabb megtalálni a kívánt otthont!

Amennyiben épp lakást keresek nézz szét a portfóliónkban EZEN A LINKEN és válogass kedved szerint vagy csatlakozz Facebook csoportunkhoz EZEN A LINKEN, ahol naponta rengeteg kiadó lakást megosztunk!