Bevezetés

Az ingatlan eladása komoly döntés, amelynek során több tényezőt is figyelembe kell vennünk, hogy a lehető legjobb áron és feltételek mellett adhassuk el otthonunkat. Az eladási folyamat során az alkupozíciók jelentőségéről és a sikeres tárgyaláshoz szükséges praktikákról sem szabad megfeledkeznünk. Ebben a blogcikkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet és tanácsot, hogy erősítsd meg alkupozíciódat az ingatlan eladásakor.

1. Készülj fel alaposan!

Az első és legfontosabb lép és az alapos felkészülés. Ismerd meg az ingatlanpiaci trendeket, az árakat és a környékbeli hasonló ingatlanokat. Egy jó összehasonlító piaci elemzés (CMA) segíthet abban, hogy meghatározd az ingatlanod reális piaci értékét [1]. Ezenkívül érdemes szakértői véleményt is kérni egy ingatlanközvetítőtől vagy értékbecslőtől. Minél több információval rendelkezel, annál magabiztosabban állhatsz az alkupozícióban.

2. Állapítsd meg a reális eladási árat!

Az ingatlanod piaci értékének ismeretében határozd meg a reális eladási árat. Ne feledd, hogy a túl magas ár elriaszthatja a potenciális vásárlókat, míg a túl alacsony ár nem hozza meg a kívánt nyereséget. Az ár megállapítása során fontos figyelembe venni az ingatlan állapotát, a környék adottságait és a hasonló ingatlanok árait [2].

3. Készítsd elő az ingatlant a bemutatásra!

Az ingatlanod állapota nagyban befolyásolja az alkupozíciót. Az eladás előtt érdemes alaposan kitakarítani, rendbe hozni és esetleg felújítani az ingatlant, hogy a lehető legjobb benyomást keltsd a vásárlókban [3]. A jó állapotú, tiszta és rendezett ingatlan vonzóbbá válik a vásárlók számára, ami előnyt jelent az alkudozás során.

4. Szerezz előzetes hitelbírálatot!

Egy előzetes hitelbírálati levél arról tájékoztatja a vásárlókat, hogy mennyi hitelt kaphatnak a banktól az ingatlan megvásárlásához. Ha rendelkezel ilyen levéllel, az azt jelenti, hogy a bank már előzetesen jóváhagyta a hitelképességedet, ami erősíti az alkupozíciót [4]. Ezzel a vásárlók számára is bizonyosságot jelent, hogy az eladás zökkenőmentesen zajlik majd.

5. Legyél rugalmas az ár és a feltételek tekintetében!

A sikeres alkudozáshoz rugalmasság is szükséges. Az ár mellett a vásárlók más feltételekben is engedményeket kérhetnek, például a birtokbaadás időpontjában vagy az átalakítások költségeiben. Ha hajlandó vagy alkalmazkodni a vásárlók igényeihez, az erősítheti alkupozíciód [5].

6. Jól kommunikálj a vásárlóval és az ingatlanközvetítővel!

A jó kommunikáció alapvető fontosságú az alkudozás során. Legyél őszinte az ingatlan állapotával, a vételár indoklásával és az eladás feltételeivel kapcsolatban. Az ingatlanközvetítővel való együttműködés is segíthet abban, hogy a lehető legjobb alkupozíciót alakítsd ki [6].

Összefoglalás

Az ingatlan eladása során az alkupozíciók jelentőségét nem szabad alábecsülni. Az alapos felkészüléssel, a reális ár megállapításával, az ingatlan állapotának javításával, az előzetes hitelbírálat beszerzésével, a rugalmassággal és a jó kommunikációval erősítheted meg alkupozíciódat, ami hozzájárul a sikeres ingatlan eladáshoz. Ne feledd, hogy az ingatlan eladása nem csak az árról szól, hanem a megfelelő feltételek kialakításáról és a vásárlói igények kielégítéséről is. Minél jobban tisztában vagy ezekkel a szempontokkal, annál nagyobb eséllyel zárhatod le sikeresen az eladási folyamatot.

 

Amennyiben eladó ingatlant keresel épp, nézz szét portfóliónkban ITT!

Ha viszont eladni szeretnél, lépj kapcsolatba velünk ITT!

 

Hivatkozások:

[1] https://www.investopedia.com/terms/c/comparative-market-analysis.asp

[2] https://www.moneycrashers.com/selling-your-home-asking-price/

[3] https://www.forbes.com/sites/trulia/2015/11/10/7-ways-to-improve-your-homes-sell-ability/?sh=3548a6a73a6d

[4] https://www.bankrate.com/mortgages/preapproval-versus-prequalification/

[5] https://www.thebalance.com/home-selling-negotiating-tips-1799064

[6] https://www.realtor.com/advice/sell/secrets-to-successful-negotiation/