A VIII. kerületet sokan a legrosszabb, legveszélyesebb kerületnek tartják. Az idők változnak, a XIII. kerületnek is volt Tripolisz része, melyet az egyik legveszélyesebb környéknek tartottak számon, mostanra már emléke sincs az egykori veszélyzónának. Mi a helyzet a VIII. kerülettel? Romlik, javul, kerüljük el messziről? Érdemes ide költözni, ingatlan vásárláson gondolkozni egyáltalán? A kerület szakértőjével, Miró Andrással beszélgettünk és jártunk utána, hogy mi az igazság!

 

Milyen most a VIII. kerület megítélése? Valóban ez a helyzet vagy ez csak sztereotípia?

A 90-es évek hírhedt nyolcadik kerülete már régen a múlté: 1998-ban kezdődött a köztéri kamerák felszerelése, és ezek elterjedésével párhuzamosan visszaszorult az utcai bűnözés.

A negatívumok közül inkább a szegénység, lepusztult bérházak, kéregetők azok, amik eszükbe jutnak az embereknek, de ez a megítélés is változik lassan, már nem lehet a mocsok és bűnözés sztereotípiáját ráhúzni a kerületre.

Az utóbbi két évtizedben megújultak a közterek, rengeteg új épület épült, idetelepedtek vállalkozói központok, felépült a közszolgálati egyetem, a Corvin negyed.

Túlzás nélkül egyetemvárosnak is lehetne mondani, 14 egyetemnek van itt főépülete vagy kara, a Semmelweistől és ELTE BTK-tól a Károli-ig.

Mit lehet mondani a közbiztonságról?

Bár nem lehet az egész kerületet egy kalap alá venni, budapesti összehasonlításban továbbra sem tartozik a legjobbak közé. Ugyanakkor messze nem olyan veszélyes, mint amennyire rossz a híre. A Blaha Lujza teret és a Népszínház negyedet szokták negatív példaként felhozni elsősorban.

Lehet az egész „nyócker”-t egyben kezelni? Elég sok kerületrész van, ezek különböznek?

Nagyon különböző részei vannak a kerületnek.

A Palotanegyed nagyon kellemes, csökkentett forgalmú, pezsgő kulturális életű belvárosi negyeddé vált. A Corvin negyed négyzetméterárai a főváros legmagasabbjai közé tartoznak. A régebben rossz hírű Népszínház negyed sem olyan veszélyes már, és két új metrómegállót is kapott a kerület, a Rákóczi téren és a II. János Pál Pápa téren. Három pláza is van, a Corvin, Aréna és az Europeum.

Teljesen más jellegű a kerület külső része, a Kerepesdűlő, Tisztviselőtelep és a Ganz-telep, melyek nyugodt lakónegyedek.

Milyen a kerület bérleti piaca? Előszeretettel bérelnek, könnyű bérlőt találni?

Bérlői szemmel nézve azért vonzó a kerület, mert (a Palotanegyedet és a Corvin negyedet leszámítva) olcsóbbak a bérleti díjak a többi belső kerületnél, miközben igazán élhető, és karnyújtásnyira a belváros.

Milyen a kiadó lakások kínálata? Van miből válogatni? Milyen a lakások minősége?

Nagyon vegyes képet mutatnak a lakások típusai és minősége is, de mindenképpen elmondható, hogy nagy a kínálat jó minőségű kiadó albérletekből. Vannak panelházak, klasszikus pesti polgárlakások, mindenféle bérházak, átalakított munkásszállások, újépítésű projektek is.

Nehéz eladni egy lakást? Vannak vevők, vásárolnak a kerületben?

Kifejezetten dinamikus az eladási piac, népszerű a kerület. A kerületi rehabilitáció és a Corvin negyed terjeszkedési is arra enged következtetni, hogy tovább fog fejlődni és szépülni a környék.

Érdemes a kerületben ingatlant vásárolni? Meg fog térülni?

Az, hogy a kerületnek továbbra is viszonylag rossz a híre, egyben lehetőség is, mivel más belső kerületeknél olcsóbb áron juthatunk hozzá belvároshoz közeli ingatlanokhoz. Itt is külön kell kezelni a Corvin negyedet és a Palotanegyedet természetesen, ahol már most jóval magasabbak az árak.

Mi várható a jövőben a kerületben? Javul, romlik? Mire számíthatunk?

A Corvin negyed terjeszkedése folytatódik, most épp a Szigony utca áll nagy változások előtt. Az M4-es metrónak köszönhetően a Csarnok-negyed és Népszínház-negyed is egyre népszerűbb lesz. A rehabilitációs programok sem álltak le, további közterek fognak megújulni.

 

Amennyiben a kerülettel kapcsolatban bármilyen kérdésed lenne, fordulj bizalommal szakértőnkhöz:

Miró András

+36 70 984 9143

Üzenetet írok