A Deloitte & Touche által 2008 végén végzett felmérés azt mutatta, hogy a vizsgált cégek ügyfeleinek 63%-a számított az abban az évben tapasztalt globális pénzügyi válsággal kapcsolatos szélhámosságok növekedésére.

A csalási háromszög, amelyet először Donald Cressy ismertetett, három tényezőt ír le, amelyek jelen vannak minden helyzetben: 

Nyomás - a csalás elkövetésének szükségessége (pénzigény stb.),

Racionalizálás - a csaló gondolkodása, amely igazolja őket csalás elkövetésére,

Lehetőség - az a helyzet, amely lehetővé teszi a csalást (gyakran akkor, amikor a belső kontrollok gyengék vagy nem léteznek).

 

A 2008-as recesszió után az ACFE több száz csalásellenes szakembert kérdezett meg, hogy lássa, milyen hatással van a gazdasági válság az átverések növekedésére. A válaszadók többsége szerint észrevehetően megnőtt a átverések száma, és 80%-uk úgy vélte, hogy a gazdasági válság idején nő a becsapások száma. A koronavírus-járvány következtében a világ minden táján tapasztalható jelenlegi történelmi visszaesés következtében az akkor jelenlévő tényezők közül sok valószínűleg érvényesül ma is.

 

Ezért jelen gazdasági helyzetben az albérletpiac vonatkozásában különösen fontos, hogy nézzük meg, kitől bérlünk, ki közvetít. A bérbeadó valóban a tulajdonos, illetve a közvetítő cég, akivel kapcsolatban állunk, egy létező és stabil cég.

Jelen gazdasági helyzetben is több megbízható cég van a piacon, akikhez bátran fordulhatnak az albérlet keresők! Viszont sok olyan esettel is találkozhatunk, amikor az előbbi nem mondható el.

A szervezeteknek bármikor utána tudunk nézni az alábbi linken:

https://www.e-cegjegyzek.hu/?cegkereses

Fontos: a becsületes és tiszta piaci szereplő nem kér előre pénzt, szükség esetén igazolja magát, megtalálható nyilvánosan, például a saját honlapján, illetve elérhető a nyilvános cégjegyzékben!