Bevezetés

Új fejezetet kezdeni az életünkben mindig izgalmas lehet, főleg, ha ez egy első lakásbérlés. Azonban az izgalom és a lelkesedés mellett fontos, hogy megfelelően felkészüljünk és körültekintően döntsünk a lakás kiválasztásakor, hiszen ez az otthonunk lesz a következő időszakban. Íme néhány tipp és tanács, mire érdemes figyelni első lakásbérlésünk során.

1. Határozzuk meg a költségvetést

Az első és legfontosabb lépés a költségvetés meghatározása. Gondoljuk át, mennyit tudunk és szeretnénk havi szinten kiadni a lakásra. Ne felejtsük el, hogy a bérleti díjon kívül számolni kell a közüzemi díjakat, az internetet és a lakásbiztosítást is. Ne legyünk irreálisak, próbáljunk találni egy olyan összeget, amit hosszú távon is tudunk tartani.

2. Válasszuk ki a megfelelő környéket

A lakás elhelyezkedése nagyban befolyásolja a mindennapjainkat. Gondoljuk végig, milyen közlekedési lehetőségek vannak a munkahelyünk, az iskolánk vagy a családunk számára. Fontos szempont lehet a közelben lévő közért, orvosi rendelő, parkok és egyéb szolgáltatások. Ne feledjük, hogy a környék biztonsága és a szomszédok is fontos szerepet játszanak az otthonunk komfortérzetében.

3. Ellenőrizzük a lakás állapotát

Amikor megnézünk egy lakást, figyeljünk az ablakokra, ajtókra, a padlóra és a falakra. Ellenőrizzük, hogy nincsenek-e nyilvánvaló hibák, mint penész, repedések vagy sérülések. Nem árt, ha a vízvezeték, a fűtés és az elektromos hálózat is rendben van. Ha bármilyen problémát észlelünk, beszéljük meg a tulajdonossal, hogy kik és milyen feltételekkel javítják azokat.

4. Kérdezzünk rá a szerződés részleteire

Mielőtt aláírnánk a bérleti szerződést, győződjünk meg arról, hogy minden részlete világos és érthető. Nézzük át, hogy a szerződés tartalmazza-e a bérleti díjat, a közüzemi díjakat és a kaució összegét. Fontos továbbá tisztázni a felmondási időt, a szerződés hosszát és a lakásban történő esetleges változtatások engedélyeztetését.

5. Ne feledkezzünk meg a lakásbiztosításról

Egy lakásbiztosítás megkötése nem kötelező, de nagyon ajánlott, hiszen megvédhet minket a váratlan helyzetektől, mint például tűz, vízkár vagy betörés. Gondoljuk át, milyen fedezetet szeretnénk, és válasszunk egy olyan biztosítást, ami megfelelő védelmet nyújt az általunk fontosnak tartott kockázatok ellen.

Összefoglalás

Egy első lakásbérlés nem mindennapi dolog, és sok szempontot kell figyelembe venni a döntésnél. Ha követjük a fent említett tippeket és tanácsokat, könnyebb lesz megtalálni azt az otthont, amelyik megfelelő számunkra és a lehető legkevesebb meglepetést tartogatja számunkra.

 

Ha épp kiadó ingatlant keresel nézz szét kínálatunkban ITT!