A városi albérletek és különösen Budapest forgatagában nehéz lehet közelebb hozni a természetet az otthonunkba, de egy jól megválasztott növényköltemény csodákat tehet a lakás hangulatával, minőségével és a benne lakók közérzetével. Ebben a blogposztban bemutatjuk, milyen növényeket érdemes választani egy budapesti albérletbe, mire kell figyelni a gondozásuk során, és hogyan hasznosítjuk az itteni klíma adta lehetőségeket.

1. A megfelelő növények kiválasztása Budapest klímája alapján

Budapesten a mérsékelt övi éghajlathoz tartozik, vagyis a nyarak meleg és száraz, míg a téli időszakok hűvösebbek és nedvesebbek lehet. Ezért olyan növényeket érdemes választani, amelyek remekül tűrik a váltakozó hőmérsékletű és páratartalmú környezetet.

Példanövények:

- Pothos (epipremnum aureum): A pothos egy strapabíró, könnyen gondozható növény, amely jól bírja a városi légkör szennyezéseit és a közepes fényviszonyokat.

- Zöldike (chlorophytum comosum): A zöldike nemcsak dekoratív, hanem levegőtisztító hatása is van, ráadásul könnyen tartható és szaporítható.

- Fikusz (ficus elastica): Ha valami nagyobb zöldet szeretne az otthonodba, a fikusz kiváló választás lehet. Erős fényben növekszik legjobban, de jól bírja a szárazságot is, így egy albérletben is remekül elboldogul.

2. Fényviszonyok figyelembe vétele a növényválasztásnál

Budapesten a napfényes órák száma év és évszakfüggő, ezért egy albérletbe olyan növényeket érdemes választani, amelyek jól tűrik az árnyékos vagy közepes fényviszonyokat.

Példanövények:

- Kállánövény (zamioculcas zamiifolia): A kállánövény lassan növő, kevés fényt igénylő növény, amely még a közvetlen napsütéstől sem ijed meg.

- Borsmenta (mentha sp.): A borsmenta nemcsak díszítő, hanem ízletes és aromás lakástárs is lehet. Kedveli a közepes fényviszonyokat és a nedves talajt.

3. Párásítási szükségletek

A budapesti klíma mellett fontos, hogy a lakásban megfelelő páratartalmat biztosítsunk a növényeknek. Könnyen előfordulhat, hogy a fűtési szezonban a levegő túlzottan szárazzá válik, amitől a növények levelei elszáradnak. Egy párásítóval segítheted ezt a problémát enyhíteni.

Példanövény:

- Hajnalka (spathiphyllum wallisii): A hajnalka egy gyönyörű növény, amely bőséges öntözést és páratartalmat igényel, viszont jól bírja a vízhiányt is, így ideális választás lehet az újonc növénygondozók számára.

4. Helytakarékos növények

Ha városi albérletben élsz, valószínűleg meglehetősen korlátozott a tér, amit a növények számára fel tudsz ajánlani. Emiatt érdemes olyan növényeket választani, amelyek nem foglalnak sok helyet, vagy akár felfüggeszthetőek, illetve függőleges formában növekednek.

Példanövények:

- Futónövények, mint például az ivy (hedera helix): Jól bírja a közepes fényviszonyokat, és kellemes zöldöt hoz a lakásba. A futónövények függőleges szerkezeteket hoznak létre, így tökéletesek helytakarékos módon.

- Lépcsőfül (albizzia lophantha): Ez a dekoratív növény kevés helyet igényel és könnyen formálható, így díszítő hatása mellett nem foglal el nagy területet.

5. Öntözés

A budapesti klímában a járványos meleg nyári hónapok és a száraz téli hónapok miatt fontos, hogy öntözési és nedvesítési rendszert alakítsanak ki a növények számára.

Példanövények:

- Pilea (pilea peperomioides): A pilea nem igényel túl sok öntözést, de fontos, hogy közvetlenül a földből vízzel érje el a gyökereket - egy csepegtető rendszer működtetése lehet a legjobb megoldás e növény öntözése szempontjából.

- Sima neanthe (neanthe bella): A sima neanthe jó választás lehet egy párás környezetben, hiszen szereti a nedves levegőt és a közvetlen napsütést. Egy párologtató vagy vízpárát adó készülék segít megfelelő légkör biztosításában.

 

A városi albérletekben növényt tartani nemcsak esztétikus, hanem funkcionalitás szempontjából is előnyös lehet, hiszen az otthonosságot, a levegőtisztítást és a közérzet javítását is magával hozhatják. A budapesti klíma és a lakás fényviszonyai alapján strapabíró és kevés gondozást igénylő növényeket válassz, melyek otthonos és zöld oázist varázsolnak a mindennapok forgatagából egy városi albérletbe. Végül fontos alaposan tisztában lenni a választott növények konkrét igényeivel, és azokat a lakásviszonyokhoz és lehetőségekhez képest figyelembe venni. A megfelelő növénykörnyezet kialakításával és a rendszeres, de nem túlzó gondozással Budapest albérletében is végtelenül élvezhetővé válik a természet közelsége és jótékony hatásai.

 

Amennyiben aktuális a lakáskeresés vagy csak informálódnál, nézz szét lakásaink között:

KIADÓ INGATLANOK BUDAPESTEN