Ha erre a kérdésre egy egyértelmű fekete-fehér választ vártunk, akkor nem jó helyen járunk. Szükséges picit árnyaltabban vizsgálni a kérdés, mert a válasz elég összetett. Jelen kérdéskörben, valamint egészen pontosan a válaszban csak előnyök és hátrányok vannak. Az, hogy a saját prioritási listánk szerint mi hol helyezkedik el, már tőlünk függ. Mi fontos egy bérbeadás során, esetlegesen mitől tartunk.

Vagyis mi összeszedjük az előnyöket, de dönteni a bérbeadónak szükséges, hogy neki az adott előnyök mennyire fontosak és hátrányok mennyire problémák. Hiszen ez egy döntés, ami következményként előnyökkel és hátrányokkal jár.

 

BERENDEZETT LAKÁS

ELŐNY

HÁTRÁNY

-          sokkal több bérlő keres berendezett lakást, így jóval több bérlőnek jöhet szóba

-          magasabb áron lehet bérbeadni, mint bútorozatlanul

-          nem igényel nagy előkészületet a költözés, így a beköltözés és bérlőváltás gyors

-          gyorsabban és könnyebben dönt a bérlő, mivel nem kell elképzelnie, hogy milyen lesz, mert már azt látja

-          a kínálati oldalon sokkal több bútorozott lakást szeretnének kiadni, így nagy a konkurencia

-          a bútorok idővel kopnak, így számolni kell amortizációval, cserével, vagyis a bérleti díj egy részét vissza kell majd forgatni

-          elképzelhető, hogy az általunk választott stílus nem lesz mindenkinek szimpatikus

 

A „berendezett” szó használatánál fontos tisztázni, hogy ez mit jelent, illetve egészen pontosan mi mit értünk alatta! A jelenlegi albérleti piacon sok modern, felújított lakás keresi bérlőjét. Így berendezett alatt mi is ezeket értjük. Nem kell vadonatúj és legdrágább bútorokra gondolni, de az 1. Világháború előttről származó komódok és kanapék fölött eljárt az idő. Így a fiatalosabb, akár IKEA stílusú bútorokra van igény.

Vagyis a berendezett lakás esetében a forgási sebesség gyorsabb, mivel többen keresnek ilyet és magasabb bérleti díjért adható ki, viszont a bútorokat idővel majd cserélni kell (természetesen nem évente).

 

ÜRES LAKÁS

ELŐNY

HÁTRÁNY

-          a lakások jelentős részét bútorozva szeretnék kiadni, így a bútorozatlan keresők kevesebb lakásból válogathatnak, vagyis kisebb a konkurenciánk

-          mivel nincsenek bútorok, így nem kopnak, kisebb az amortizáció

-          mivel a bérlő berendezi, így vélhetően tovább bérli

-          a bérlők többsége bútorozott lakást keres, így kisebb számú bérlőnek jöhet szóba a lakásunk

-          alacsonyabb áron lehet bérbeadni, mintha bebútoroznánk

-          elcsúszhat a dolog azon, hogy a bérlő a már meglévő bútorait hozná, amivel nem kompatibilis a lakás, nem fér be, stb.

-          a bérlőnek el kell képzelnie, hogy milyen lesz majd berendezve, vajon jó lesz-e úgy, stb.

 

Üres lakás bérbeadása esetén kevesebb bérlő jöhet szóba, elképzelhető, hogy lassabban találjuk meg, illetve alacsonyabb bérleti díjon adható bérbe, de a bérlő előreláthatólag hosszabb ideig marad, illetve jóval kevesebb amortizációval tudunk számolni.

 

Azaz a berendezett és üres lakás is bérbeadható. Mindkettőre van kereslet, így amennyiben ár-érték arányban igyekszünk kiadni, attól nem kell tartanunk, hogy évekig üresen áll!

 

 

Ha bármilyen kérdésed lenne vagy segítségre van szükséged bérbeadás (és/vagy eladás) terén, fordulj hozzán nyugodtan!

ÍROK NEKTEK!