Az aktuális budapesti albérletpiaci helyzetről beszélgettünk Pázmándi Ágnessel, az Alberlet.hu kiemelt ingatlanreferensével.

 

Hogyan látod a mai budapesti piaci helyzetet albérletkiadás szempontjából?

 

A mostani piaci helyzet szerintem jó, reális árak vannak és nagy a kereslet a lakásokra. Voltak olyan időszakok a nyár végén, ősszel, amikor hirtelen lecsökkentek az árak és sok tulajdonosban ez nem tudatosult, ugyanúgy drágán akarták kiadni a lakásukat, ami már nem ért annyit. Azt az időszakot nehezebbnek mondanám, mert hiába fektettem bele ugyanannyi energiát, nem térült meg. Persze, folyamatosan nőnek az árak, de ha egy lakás magasan, de jól van beárazva, akkor azt könnyű kiadni.

 

A 8 év alatt, amióta a cégnél vagy, érzed, hogy nagyobb változások történtek a piacon?

 

Nagyobb kilengések nem voltak. A kezdeteket a mai helyzettel összehasonlítva azt gondolom, hogy régen sokkal többet kellett azért dolgoznom, amit ma elérek. Sokkal többet keresek kevesebb munkával, de ez azért is van, mert a lakásárak is nőttek. Persze, az is közrejátszik, hogy ma már hatékonyabban dolgozom, vannak már ajánlásaim és nem görcsölök annyira a nehezebb helyzetekben.

 

Sokszor fordul elő, hogy ajánlanak téged?

 

Szerencsére igen. Nemrég kerestek meg, hogy egy korábbi tulajdonos ajánlott engem, mert jó szakember vagyok és biztosan ki fogom tudni a lakását. Azon a környéken egyébként nem szoktam dolgozni, de az ajánlásokért fontosnak tartom, hogy mindent megtegyek. Ezek a szituációk jobban motiválnak, hiszen, ha én adom ki a lakását és elégedett lesz, annál nincs jobb érzés. Vannak olyan tulajdonosok, akikkel már több éve együtt dolgozom – van, aki mindig engem hív újra és van, akinek több lakása is van, és mindegyiknél engem kér fel.

 

Szerinted reálisan növekedtek az árak, amióta te ebben a szakmában dolgozol?

 

Valószínűleg az albérlők szempontjából nem, de egyébként ez a növekedés fokozatos volt, nem voltak nagyobb kiugrások. Nyáron persze mindig magasabbak az albérletek árai, és akkor könnyebb is őket kiadni, de ősszel mindig van valamilyen mértékű visszaesés.

 

Tudsz előre tervezni? Tudod, hogy nagyjából melyik időszakban mi várható?

 

Nem szoktam előre különbséget tenni a hónapok között, egyedül a december olyan, amiről tudom, hogy akármennyire stresszelek, nem lesz jobb. Sokan inkább a karácsonyra összpontosítanak és nagyon kevesen vesznek ki lakást, még akkor sem, ha egyébként ár-érték arányban kedvező lenne.  Januárban van egy kisebb fellendülés. De ha valaki folyamatosan dolgozik, akkor sokkal könnyebben tervezhető, mert van egy portfóliója. Emiatt van, hogy egy lakást hónap végén veszek fel, és a következő hónap elején tudom kiadni.

 

 

Mennyi idő telik el aközött, hogy egy lakás hozzád kerül és kiadod?

 

Ez ár-érték arány függő. A hónap eleje és vége a kiadás szempontjából pörgős, a hónap közepe kevésbé. Ilyenkor sokszor olyan érzés, mintha ingyen dolgoznál, nincs nagyon eredmény, de ez az az időszak, amikor meg lehet alapozni a jobb heteket – ilyenkor keresek lakásokat.

 

Ha egy lakás tényleg jó áron van, akkor egy hét alatt is ki lehet adni. Ha nem, akkor akár egy hónap is lehet. Ennél több csak akkor szokott lenni, ha tényleg nagyon túl van árazva, vagy valami gond van.

 

Hogy látod, milyen a kapcsolat a tulajdonosok és albérlők között? Mennyire tudnak egymáshoz alkalmazkodni?

 

Általánosságban szerintem jó a kapcsolatuk. Régen volt olyan lakás, amit kiadtam, és a bérlő ott maradt akár 3-5 évig is. Ez nekem nagyon jó visszajelzés, hiszen tudom, hogy mindketten elégedettek a munkámmal.

 

Nekem nagyon fontos az idő, ezért mindent előre elmondok a lakásról, akkor is, ha valami gond van, mert tudom, hogy ha ezt nem teszem meg, nem fogják kivenni. 8 év alatt már elég jól kiismertem az embereket, már az első reakcióból tudom, hogy valaki kiveszi-e az adott lakást.

 

Ha pedig a tulajdonos nem biztos egy albérlőben, én mindig azt szoktam mondani, hogy nem szeretném befolyásolni, ne legyen az, hogy én mondtam rosszat, és utána meginog a bizalma. Ha őszinte vagyok, végül mindig megköszönik, és így kialakulhat egy jó viszony.

 

Ha kíváncsi vagy, milyen az ingatlanreferensi élet, Pázmándi Ágnes szemével, olvasd el cikkünket!