A válasz egyértelműen nem, nem szabad előre fizetni! Sajnos sok csaló van a piacon és ezekre a cégekre érdemes odafigyelni, nehogy áldozattá váljunk!

Lakásbérleti előfoglaló. Sosem hallottál még róla? Nyugodj meg, nem Te vagy a tájékozatlan! Egyre többször halljuk mostanában a médiában is, hogy csalás áldozatai lettek a jóhiszemű bérlők. Összeírtunk pár figylmeztető jelet arról, hogy mire figyeljenek a hirdetések szövegeiben azok, akik jelenleg lakást keresnek.

Perczel Adriennel, az Alberlet.hu Kft. ügyfélszolgálati munkatársával beszélgettünk:

Vannak kimondottan olyan jelek, amikre fel kell figyelnünk, amikor lakást keresünk?
Igen, mivel többféle csaló van ma Magyarországon, ezért is nehéz erre válaszolni, hogy pontosan mire figyeljünk. Mindenre! Először nézzük meg a hirdetés szövegét, hiszen van, aki fordító oldal segítségével írja meg a magyar szöveget, ezzel a külföldi tulajdonos képét akarják kelteni. A másik, ami gyanús, azaz ár, hogy ha nem egyezik az ár a piaci normákhoz pl.: 120.000 Ft egy 3 szobás lakásért. Illetve ha túl szépek a képek, sok esetben külföldi szállodák képeit használják. Kétes az is, ha nem érhető el a tulajdonos telefonon és csak e-mailben hajlandó a lakásról kommunikálni. Akik előre utalnak, bottal üthetik a pénzüket.

Ha valaki pénzt kér tőlünk előre, akkor aggódnunk kell?
Az biztos! Nincs olyan, hogy előfoglalás. Sok esetben még azt is odaírják, hogy az előfoglalás célja, hogy előbb lehetséges megtekinteni az ingatlant. A legújabb trend egyenesen undorító! Vidéki tulajdonosnak adják ki magukat ezek a csalók és abban az esetben mutatják a bérleményt, ha a bérlő megfinanszírozza a benzin költséget.

Milyen gyakorisággal buknak le a csalók? El lehet őket kapni?
Van, hogy heti 10 máskor 1, úgy tűnik, hogy csillapodik ez a fajta törvénytelen viselkedés. Így heti 2 az átlag, hála a felhasználóknak.

Mire figyeljünk? Ha ilyen felhívásokat vagy leveleket kaptok valószínű, hogy nem korrekt céggel vagy személlyel álltok szemben.
- ,,Fáradjon be irodánkba, hogy regisztrálni tudjon..." 
- ,,8-20.000 Ft csak az összeg, cserébe megkapja az összes aktuális lakás elérhetőségét...!"
- ,, A lakást csak akkor tudom megmutatni, amennyiben előre átutal X összeget"
- ,,Kérem utalja el előre a pénzt, mert a tulajdonos külföldön van jelenleg..."

Manapság nem könnyű alacsony áron találni albérletet, ezért sokan kihasználják a kétségbeesett embereket.

Ne legyetek áldozatok és figyeljétek az intőjeleket!

 

Az Alberlet.hu Ingatlan Kft. semmilyen körülmények között nem kér pénzt a lakások bemutatásáért!