Bevezetés

Lassan beérünk a nyárba, zajlik az érettségi és pár hónap múlva megkezdődik az új egyetemi tanév. A frissen felvett hallgatók, illetve a már egy ideje tanuló diákok számára is fontos kérdés, hogy milyen lakhatási lehetőségek közül választhatnak a fővárosban. Budapest legnagyobb bérbeadási irodájaként szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni a diákoknak, hogy a bérleménykeresés és a lakásbérlés zökkenőmentes legyen.

1. Kezdj időben a kereséssel

Ahogy közeledik szeptember, úgy nő a kereslet a bérlemények iránt, és egyre kevesebb opció közül választhatsz. Ezért érdemes minél előbb elkezdeni a keresést, hogy a lehető legtöbb lehetőséget meg tudd vizsgálni. Így nagyobb eséllyel találsz olyan lakást, amely megfelel az igényeidnek és a költségvetésednek. Viszont NE TÚL HAMAR! Júniusban még nem tudni mi lesz az aktuális kínálat, illetve lehet, hogy megtalálod az ideális lakást, de a bérbeadó valószínűleg nem lesz boldog, ha csak 2-3 hónap múlva költöznél és addig üresen áll a lakás. A lakáskeresést nem érdemes 3-5 héttel korábban elkezdeni, mint a költözési dátum. Ha nagyon proaktívak vagyunk, 2-3 hét tökéletesen elég!

2. Határozd meg az igényeidet

Mielőtt nekilátsz a keresésnek, gondold át, hogy pontosan milyen lakást szeretnél bérelni. Fontos szempont lehet például a méret, a berendezés, a közlekedés, a parkolási lehetőségek és a közelben lévő boltok, éttermek. Pontosan hogyan jutsz el az egyetemre, hány átszállással, mennyire igazodik a környék az igényeidhez. Egyetemistaként vélhetően az éjszakai életbe is belekóstolsz, így nem utolsó szempont, hogy az éjszakai járatokkal hogyan jutsz haza, mennyit kell sétálnod. Ha parkban szeretsz tanulni, hol van a legközelebbi. Valamint a környékeken eltérő az átlagos bérleti díj, így célszerű ezt is meghatározni, hogy mennyi a havi budget és abból kihozni a legideálisabbat.

3. Állítsd össze a költségvetésedet

A lakásbérlés jelentős kiadást jelent, ezért érdemes előre kiszámolni, hogy mennyit tudsz és szeretnél ráfordítani. Ne felejtsd el, hogy a bérleti díjon kívül számos egyéb költséggel is számolnod kell, mint például a közüzemi díjak, a közös költség, a kaució, valamint a lakberendezés (ha üres vagy félig berendezett ingatlant bérelsz, illetve íróasztlra valószínűleg szükséged lesz, ami lehet nincs az albérletben) és a költözés költségei.

4. Használd ki az online lehetőségeket

A bérlemények keresésében nagy segítséget nyújthatnak az ingatlanportálok, ahol rengeteg hirdetés közül válogathatsz. A legtöbb portálon szűrők segítségével tudod leszűkíteni a keresést az igényeidnek megfelelő lakásokra. Ne felejtsd el a közösségi médiában is körülnézni, hiszen sok esetben ott is megosztanak lakáshirdetéseket vagy ajánlanak bérleményeket.

5. Kérj tanácsot és véleményt

Ha új vagy Budapesten, és nem ismered a város különböző részeit, érdemes olyanok véleményét kikérni, akik már régebb óta élnek itt. Ők segíthetnek abban, hogy melyik városrészben érdemes lakást bérelni az egyetemhez való közelség, a közlekedés és az életminőség szempontjából.

6. Látogass el a kiszemelt lakásokhoz

Bár az online hirdetések sok információt tartalmaznak, semmi sem pótolja a személyes megtekintést. A helyszíni látogatás során érdemes alaposan körülnézni a lakásban és a környéken, hogy biztosan a megfelelő döntést tudd meghozni. Mivel olyan időszakban keresel, amikor sok hozzád hasonló diák keres, ha találsz egy jó lakást, az másnak is tetszeni fog, vagyis kis eséllyel fér bele, hogy hetekig gondolkozz azon, hogy ki szeretnéd-e bérelni. Sokszor már aznap elkel a lakás ebben az időszakban.

7. Olvasd el alaposan a szerződést

A lakásbérlés előtt mindig olvasd el figyelmesen a bérleti szerződést, és győződj meg róla, hogy minden benne foglalt feltétel megfelel az elvárásaidnak és a törvényi előírásoknak. Ha nem értesz valamit, vagy kérdésed van, ne habozz megkérdezni a közvetítőtől, bérbeadótól vagy esetleg egy jogi szakértőtől.

8. Ha többen költöztök

Ha többen költöztök együtt, ami gyakori ebben az időszakban, akkor egyeztessétek le előre az igényeket, illetve megtekintésre is együtt menjetek el, hogy minél hamarabb dönteni tudjatok és ne csússzatok le a lakásról. Kellemetlen, ha valaki nincs ott, nektek tetszik, 4-5 nap múlva közösen vissza szeretnétek menni, de addigra már kiadásra került a lakás. A költözők összehangolásával nagyon sokat tudtok gyorsítani és egyszerűsíteni a folyamaton.

9. Címkiadók - átverés

Ilyenkor felerősödnek a címkiadói tevékenységek. Vagyis, amikor 8-10 ezer forintért kapsz 30-40 címet és telefonszámot nagyon kedvező árú lakásokról. Ezek nagy része nem valós, vagy évekkel ezelőtt volt hirdetve. Sokszor a telefonszám nem kapcsolható. Ha van felesleges pénzed, javaslom inkább jótékony célra használd! Az ilyen ügymenetekből lakásbérlésünk nem fogsz születni, bármennyire is csalogató, hogy "félpénzért" tudok bérelni. 

+1 Jótanács / Cheat sheet

Mivel a diákok nagy része szeptember elején költözik be, az egyetemi kezdés előtt pár nappal, így javasolt elkerülni ezt a költözési dátumot. Ha egyetemistaként már augusztus folyamán beköltözöl, akkor júlisban tudsz bérelni, így nem a legnagyobb keresési hullámban leszel. Több a lehetőség, tudsz válogatni és nem fogsz lemaradni. Augusztusban élvezheted a budapesti életet és nyugodtan berendezkedhetsz, megszokhatod az új életed. Amellett, hogy nagyon jó eséllyel találsz ideális lakást, nem pedig kiveszed, ami megmaradt. Szóval korábbi költözéssel a diákhullám nagy nyertese lehetsz!

Összefoglalás

A lakáskeresés és a lakásbérlés folyamata időigényes és komoly odafigyelést igényel. Ha követed a fentebb említett tippeket, nagyobb eséllyel találsz olyan bérleményt, amely megfelel az igényeidnek és a költségvetésednek. Budapest legnagyobb bérbeadási irodájaként mindig szívesen segítünk a diákoknak a tökéletes bérlemény megtalálásában és a zökkenőmentes beköltözésben.

 

Amennyiben aktuális a lakáskeresés vagy csak informálódnál, nézz szét lakásaink között:

KIADÓ INGATLANOK BUDAPESTEN