5-dolog-amire-erdemes-figyelned-a-tokeletes-alberlet-kivalasztasakor-1

 

Az új albérlet keresése mindig hosszadalmas, stresszes folyamat, főleg akkor, ha nincs olyan ismerősünk, akinek van kiadó lakása. Akkor, amikor harmadik féltől várjuk a segítséget, gyakran érezhetjük magunkat elveszettnek, és néha jogosan félhetünk attól, hogy valami rosszul fog elsülni. Így most ügyvezetőnk, Barta Ákos összeszedte azt az 5 legfontosabb dolgot, amire érdemes figyelni a tökéletes lakás keresésekor.

 

1. A lakás elhelyezkedése

Általában kétféle típusba tartozunk: vannak, akik a pörgős, belvárosi helyeket szeretik, és vannak, akik a nyugodtabb, külsőbb kerületeket. Azonban több szempontot is érdemes figyelembe venni a költözés előtt: 

  • Milyen közlekedési lehetőségek vannak a környéken?
  • Vannak-e fontosabb szolgáltatások - bolt, posta, gyógyszertár stb. a közelben?
  • Van szórakozóhely, nagyobb éjszakai élet az utcában?
  • Van a közelben iskola/óvoda?
  • Milyen messze van a munkahelytől, mennyire egyszerű az odajutás?

Ilyenkor bátran becsöngethetünk a szomszédokhoz is, akik többet tudnak mondani a lakóközösségről, illetve megláthatjuk, kik mellé költöznénk be.

 

2. Bútorok

A legtöbb albérletet bútorozottan adják ki. Ha saját bútorokat is szeretnénk vinni, érdemes előre megbeszélni, miket tudnak elszállítani, és egyáltalán befér-e a saját holmink. A helyszínen érdemes alaposan átnézni a berendezést, le is lehet fényképezni, főleg a hibákat is, hogy minden esetben legyen bizonyítékunk arra, hogy nem mi okoztuk őket. A szerződéskötéskor ezeket a felvételeket is érdemes megosztani a főbérlővel.

 

3. Rezsi

Fontos még a beköltözés előtt, hogy lássuk a közműszámlákat, hogy felmérjük, valójában mennyi lesz a várható rezsi. Fontos előre megbeszélni azt is, hogy átalányt kell majd fizetni, vagy egyedi fogyasztás szerint, hiszen ezt akár interneten keresztül is lehet rendezni.

 

4. Váratlan látogatások

Fontos előre leszögezni, hogy a főbérlő havonta hányszor és mikor jelenik meg a lakásban. A szerződéskötés után a lakás már a bérlő személyes tere, így a főbérlő nem bukkanhat fel akármikor, bejelentés nélkül.

5-dolog-amire-erdemes-figyelned-a-tokeletes-alberlet-kivalasztasakor

 


5. Bérlés előtti ellenőrző lista

Érdemes egy listát írni az albérlet keresésekor. Hasznos lehet ezeken a pontokon végigmenni, mielőtt megkötnénk a szerződést. A javasolt pontjaink a következők:

  • Minden, a lakásban található bútorról és kiegészítőről írjunk egy listát
  • Mindig világosban, természetes fényben nézzük meg a lakást, hogy biztosan látszódjanak a hibák, és kiderüljön, mennyire világos az ingatlan
  • Szerződéskötéskor mindig kérjük el a tulajdonos okmányait, hogy megbizonyosodjunk róla, valóban ő ül-e velünk szemben
  • Sose menjünk egyedül lakást nézni - több szem többet lát!
  • Már a telefonban kérdezzünk rá, hogy vihetünk-e kisállatot. Ha igen, mindenképp foglaljuk ezt is írásba!
  • Nézzük meg, hogyan működik a lakás - le lehet-e húzni a vécét, nincs-e eltörve az ágykeret, kifeküdve a matrac stb.
  • Minden elektromos berendezést vizsgáljunk meg
  • Pontosan határozzuk meg a kaució mennyiségét, és azt, hogy kiköltözéskor hogyan lehet visszakapni
  • szerződéskötés előtt soha ne adjunk ki pénzt a kezünkből

 

Ha ezeken a pontokon végigmegyünk, nagy valószínűséggel nem fognak meglepetések érni. Ettől függetlenül érdemes inkább közvetítő irodát megkeresni, hiszen itt mindig leellenőrzött lakásokat találhatunk és a referensek is mindenre felkészültek. Ha biztosra mennél, és nálunk keresnél albérletet, itt megteheted.